EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS

Šta radimo

Jačanje socijalne inkluzije i socijalne kohezije

EU se zalaže za socijalno uključivanje najugroženijih i marginalizovanih grupa stanovništva kroz poboljšani pristup zapošljavanju, pružajući jednake mogućnosti muškarcima i ženama.

EU PRO doprinosi ovom cilju kroz finansiranje pojedinačnih projekata koji doprinose socijalnoj inkluziji i koheziji u južnoj Srbiji, ali i kroz podršku lokalnim samoupravama u razvoju lokalne socijalne infrastrukture i poboljšanju pristupa osnovnim socijalnim uslugama za građane i građanke.

U okviru programa, tokom maja i juna 2018. godine sproveden je Javni poziv za podnošenje predloga za lokalne infrastrukturne projekte koji Evropska unija (EU) finansira sa 4,5 miliona evra. U septembru 2018. Upravni odbor programa odobrio je 37 projekata[1] koji će poboljšati uslove u sportskim i kulturnim ustanovama, školama i vrtićima, ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, a neki će znatno unaprediti komunalnu infrastrukturu. Detalje o javnom pozivu, procesu izbora kao i o odabranim projektima možete pronaći ovde.

Upravni odbor EU PRO programa je takođe u aprilu 2019. godine odobrio rezulatate javnog poziva za za dostavljanje predloga projekata za jačanje socijalne kohezije u multietničkim opštinama, koji je sproveden od septembra do oktobra 2018:

22 projekta[2] vrednosti 383.913 evra sprovešće organizacije civilnog društva i lokalne samouprave zajednički ili samostalno sa ciljem da doprinesu smanjenju neravnopravnosti i diskriminacije, unapređenju međuetničkog razumevanja i obezbeđivanja jednakih mogućnosti za sve pripadnice i pripadnike tih zajednica. Detalje o javnom pozivu, procesu izbora kao i o odabranim projektima možete pronaći ovde.

 

[1] Lokalne samouoprave u kojima će biti realizovani projekti: Aleksinac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Čajetina, Dimitrovgrad, Doljevac, Golubac, Knjaževac, Kragujevac, Kraljevo, Kučevo, Kuršumlija, Leskovac, Ljubovija, Merošina, Požega, Priboj, Prijepolje, Prokuplje, Raška, Rekovac, Sjenica, Smederevo, Surdulica, Svilajnac, Šabac, Trgovište, Užice, Valjevo, Velika Plana, Vladičin Han, Žabari, Žagubica

[2] Projekti će biti sprovedeni u 18 lokalnih samouprava:: Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bor, Bujanovac, Dimitrovgrad, Lebane, Leskovac, Novi Pazar, Požarevac, Preševo, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Surdulica, Tutin, Vladičin Han i Vranje.