EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS

Pirot, 27. februar 2019.

“Boemska potkovica” jedan od biznisa u kasu

Zahvaljujući sredstvima Evropske unije koja se realizuju na osnovu razvojnog programa EU PRO, preko dva miliona evra, sto šest preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije moći će da unapredi svoju proizvodnju. Među njima su i tri iz Pirota: Boemska potkovica d.o.o. , PR Krojačko trgovinska radnja Boban Gošić i Promo nameštaj.

Danas smo razgovarali sa vlasnikom “Boemske potkovice,” Daliborom Tošićem, koji je aplicirao za nabavku dve mašine koje će omogućiti viši kvalitet u proizvodnji peglane kobasice. Ugovor je već potpisan i očekuje se isporuka opreme ukupne vrednosti trideset dve hiljade evra od kojih je EU finansirala 20,000 evra dok će 12,000 evra uložiti samo preduzeće. Po Tošićevim rečima dodeljena sredstva su namenska odnosno moraju se utrošiti na mašine za koje je pomoć i tražena.

Tošić ističe da je reč o specifičnim mašinama koje skraćuju proces obrade mesa i samim tim omogućuju zdravstvenu ispravnost namirnica. Zahvaljujući povećanju obima proizvodnje obezbedio bi se siguran plasman robe na domaćem tržištu , a u planu je da se obezbedi dokumentacija i za izvoz. U tom smislu neophodno je ispuniti uslove resornog ministarstva i napraviti analizu tržišta da bi se mogao planirati obim proizvodnje. Inače, treba istaći da su uslovi konkursa bili rigorozni, a postoje ugovorne obaveze koje treba ispuniti u narednom periodu.

“Ovaj konkurs je tražio društveno odgovorne firme, upošljavanje radnika, oba uslova smo ispunjavali, a naveli smo i naše dalje planove što je ovaj program prepoznao pa smo ušli u 106 odabranih preduzeća,” kaže Tošić. “Boemska potkovica” kao ugovornu obavezu u sklopu ove pomoći treba da sprovede društveno odgovornu aktivnost u vrednosti od 50,000 RSD ali Tošić kaže da će donacija dečijem dispanzeru u Pirotu biti u visini od 200,000 RSD.

Prema njegovim rečima značajnu pomoć u ovom poslu dobio je od Ugovorne okružne privredne komore Pirot. “Zahvaljujući pravoj informaciji u pravo vreme mi smo došli do sredstava, tako da treba iskoristiti postojanje ovih institucija,“ završava Tošić.

Originalni teks napisao Plusonline
Tekst: Plusonline.rs
Izdato 28.02.2019