EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS

Rekovac, 28. avgust 2020.

EU podržala rekonstrukciju Doma kulture u Rekovcu

Dom kulture u Rekovcu je nakon više od 70 godina od svog osnivanja dobio novo ruho zahvaljujući sredstvima koje je Evropska unija (EU) obezbedila preko razvojnog programa EU PRO. Uz podršku EU od 72.000 evra i učešće lokalne samouprave od 16.000 evra zamenjen je krov, postavljena nova stolarija i pod u sali, renoviran je sanitarni blok, nabavljen je novi nameštaj i oprema za izložbeni prostor.

„Sada u našem Domu kulture imamo sve uslove za organizovanje različitih manifestacija koje će promovisati kulturne i ekonomske potencijale opštine”, rekao je Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac, dodajući da će se sve aktivnosti organizovati u skladu sa epidemiološkim merama i preporukama nadležnih institucija.

„Ustanova koja je bila u veoma lošem stanju, pred rušenjem, danas ima sasvim novi izgled i biće domaćin svim dešavanjima u Rekovcu i celom levačkom kraju”, istakla je Katarina Avramov, direktorka Doma kulture koji je 2016. godine skupštinskom odlukom pripojen Kulturnom centru opštine Rekovac.

Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije od 8,5 miliona dinara koje je opština Rekovac dobila za drugu fazu rekonstrukcije, Dom kulture će dobiti i opremljenu bioskopsku salu.

Tokom projekta sprovedene su aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja kako bi se regulisalo upravljanje i korišćenje objekta, a posebna pažnja je usmerena na nediskriminaciju koja podrazumeva da će osobe sa invaliditetom i deca sa posebnim potrebama imati prioritet u besplatnom korišćenju sadržaja Doma kulture. Ove aktivnosti se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.