EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS

Žagubica, 23. septembar 2020.

Gradimo zdrave zajednice

Ovih dana, iako mimo idealnih uslova, EU PRO ulazi u uspešnu završnicu sprovođenja svih svojih projekata. Rezultati su brojni, ali oni svakako najvidljiviji uvek su građevinski projekti koji unapređuju infrastrukturu u lokalnim zajednicama. Kroz program EU PRO Evropska unija (EU) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije je sa 12,6 miliona evra finansirala čak 46 ovih projekata, a sami radovi su bez većeg zastoja izvođeni u više od 30 lokalnih samouprava i tokom vanrednog stanja. Naravno, sve aktivnosti su se sprovodile uz primenu mera zaštite od širenja korona virusa, a u skladu sa preporukom da se održi nivo aktivnosti na gradilištima, koju je Vlada Srbije dala kako resornom Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, tako i privatnim investitorima.

Kako su od devet projekata usmerenih na unapređenje poslovnog okruženja i stvaranje uslova za investicije u industrijskim zonama, četiri – u Kragujevcu, Paraćinu, Priboju i Svilajncu – u građevinskom delu završena tokom 2019. godine, na pet projekata se intenzivno radilo u Užicu, Smederevu, Sokobanji, Bojniku i Šapcu. 

Napredak je ostvaren i na više od 20 projekata lokalne infrastrukture koji će doprineti boljim uslovima života lokalnog stanovništva kroz unapređenje komunalne infrastrukture, uslova za boravak dece u vrtićima i školama, kao i uslova za organizovanje kulturnih i sportskih dešavanja. 

Tako je Dom zdravlja u Žagubici, jedina zdravstena ustanova na teritoriji opštine, uz podršku Evropske unije značajno unapredio kvalitet pružanja zdravstvenih usluga, kao i uslove rada za zaposlene u ovoj ustanovi. Završena je rekonstrukcija sistema grejanja i ventilacije koju je EU finansirala sa 86.800 evra, što će pored boljih uslova za oko 9.600 pacijenata koji se ovoj ustanovi obrate na godišnjem nivou, znatno doprineti i smanjenju emisije ugljen-dioksida, te korišćenju obnovljivih izvora energije i očuvanju životne sredine. 

„Naši sugrađani i sugrađanke sada imaju unapređenu primarnu zdravstvenu zaštitu u svom mestu i više ne moraju da putuju u Petrovac na Mlavi ili Požarevac. Takođe, značajno će se popraviti uslovi rada više od 100 zaposlenih u Domu zdravlja“, rekla je dr Vesna Stojilović, direktorka Doma zdravlja.

Kako od osnivanja Doma zdravlja, pre više od šest decenija, nije bilo većih ulaganja u sam objekat, pomoć EU je od izuzetnog značaja za opštinu jer je novi sistem grejanja unapredio energetsku efikasnost zgrade, a znatno će se smanjiti i tekući troškovi. Takođe, u prostorijama su spušteni plafoni i postavljeno je novo LED osvetljenje.

„Realizovani projekat u Žagubici doprineće boljim uslovima rada za zaposlene u Domu zdravlja, kao i unapređenim zdravstvenim uslugama za pacijente, što je jako bitno danas, kada se suočavamo sa pandemijom korona virusa“, rekao je šef sektora za upravljanje projektima Delegacije EU Martin Klauke prilikom posete ovoj opštini.