EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS

Babušnica, Paraćin, Svilajnac, 2. oktobar 2019.

Konkretni primeri EU podrške Svilajncu, Paraćinu i Babušnici

Zamenici ambasadora završili posetu centralnoj i jugoistočnoj Srbiji

Ajvar, pinđur, ljutenica, matični sokovi od organskog voća i povrće iz babušničkog sela Gorčinci polako osvajaju domaće i evropsko tržište.

„Uz podršku Evropske unije, između ostalih i kroz EU PRO program, mi smo dobili 20 plastenika i započeli organsku proizvodnju voća i povrća, što je bila osnova za pokretanje prve ženske zadruge na jugu Srbije,” rekla je Karolina Stamenković predsednica udruženja „Lužničke rukotvorine”, dodajući da je još važnije da su uspeli da zaposle 15 žena iz seoskih sredina koje nisu imale posao.

Kako je istakla, uz podršku EU, Udruženje će svoj rad na ekonomskom osnaživanju žena sa sela kroz pokretanje organske proizvodnje nastaviti ali i proširiti na susednu opštinu Dimitrovgrad.

Priliku da vide kako se sprema ajvar u Babušnici, te kakva je EU podrška na delu, imalo je 20 evropskih diplomata, predvođenih zamenicom šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matejom Norčič Štamcar prilikom njihove dvodneve posete centralnoj i jugoistočnoj Srbiji. Oni su uživali u tradicionalnim proizvodima, ali i muzici pirotskog kraja imajući priliku da vide EU podršku na delu.

„Više od 60 posto sredstava iz evropskih fondova donira se na lokalu, i mi smo ovde da bi videli evropske integracije u praksi”, rekla je zamenica šefa Delegacije EU Mateja Norčič Štamcar ističući da se projektom unapređuje rodna ravnopravnost, jedna od evropskih vrednosti, koja podrazumeva socijalno i ekonomsko osnaživanje žena.

Babušnica je jedna od 12 lokalnih samouprava u Srbiji na čijem je čelu žena, predsednica Slađana Nikolić, sa kojom se delegacija od 20 zamenika i zamenica ambasadora zemalja EU susrela u Domu kulture koji je renoviran sredstvima EU.

Tokom posete delegacija je takođe obišla Paraćin gde je pored susreta sa predsednikom opštine, Sašom Paunovićem, imala priliku i da obiđe industrijsku zonu „Zmič“ u kojoj je EU sa 300.000 evra opredeljenih preko EU PRO-a podržala izgradnju potrebne infrastrukture.

„Dve trećine evropskog pravnog poretka se implementira na lokalnom nivou i zato je za nas iz Delegacije EU jako važno šta se dešava na lokalu. Paraćin je dobar primer kako treba da se radi i posluje i mislim da smo ostvarili jako lepu saradnju”, rekla je Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU.

„Očekujem da će ova industrijska zona biti najveća zona zapošljavanja u Pomoravlju u narednim godinama. Uz pomoć EU izgrađena je javna vodovodna i kanalizaciona mreža kako bi se omogućilo otvaranje novog bloka parcela za potrebe budućih investitora,” izjavio je predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović, i naveo da očekuje da uz industrijski park i velike kompanije, u zoni u narednih pet-šest godina uspešno posluje još nekih 30 do 40 malih i srednjih kompanija.

Zamenici amabasadora EU zemalja su upravo i posetili jedno takvo mlado preduzeće „Natura Gusto“, koje proizvodi zdrave grickalice od bezglutenskog pirinča i jedno od 106 kojim je EU odobrila bespovratna sredstva preko EU PRO-a.

Delegacija je posetila i Svilajnac gde je EU u razne projekte do sada uložila oko osam miliona evra.

„Svilajnac smatramo dobrim primerom kako jedan grad koristi sredstva koja EU nudi u oblastima obrazovanja, kulture, infrastrukture, industrijalizacije”, istakla je Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Nakon Prirodnjačkog centra koji je izgrađen uz podršku EU, delegacija je obišla Poljoprivredno-veterinarsku školu sa Domom učenika, obnovljenu sredstvima EU nakon poplava 2014. i razgovarala sa učenicima škole angažovanim u poljoprivrenoj proizvodnji.

„Mi smo dobar primer kako jedna mala opština iz Srbije može da bude partner Evropskoj uniji, a takođe smo dobar primer i drugim opštinama kako mogu da dožive Evropsku uniju na delu. EU nije samo zamišljen san, mi ovo doživljavamo kao svakodnevni život, ne težimo evropskom novcu, već evropskim standardima”, kazao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.