EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS

Beograd, 20. oktobar 2020.

Otvoren likovni konkurs za kalendar EU PRO programa za 2021. godinu „Solidarnost nas spaja“

Razvojni program EU PRO je uz podršku Evropske unije otvorio nagradni likovni konkurs za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština[1] sa temom „Solidarnost nas spaja“ kako bi mladi sagledali svet oko sebe u godini pandemije korona virusa.

Ova tema treba posebno da podstakne mlade da prepoznaju značaj solidarnosti i predstave ono što je pandemija pokazala – da su pred problemima svi jednaki, kao i da se oni lakše prevazilaze zajedničkim angažovanjem celog društva. Đaci kroz likovni izraz treba da prikažu kako su se svet i njihovo neposredno okruženje promenili u doba pandemije, da istaknu primere solidarnosti i podrške koje je pandemija podstakla, kao i ko je u njihovim zajednicama bio najviše pogođen novim okolnostima. 

Putem ovog konkursa, koji se tradicionalno organizuje četrnaesti put, Evropska unija u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije a kroz EU PRO program, pored motivisanja mladih da budu aktivni i razmišljaju o važnim društvenim temama, podstiče i njihovu kreativnost i nagrađuje talentovane đake, ali i škole koje su posebno angažovane u kreativnom radu sa mladima.

Novina ove godine je što će đaci, kao i šira javnost, moći da glasaju onlajn, putem zvaničnog veb-sajta programa EU PRO, i tako odaberu svojih 12 favorita iz sužene konkurencije od 20 radova, koju će prethodno odabrati interni žiri. Onlajn glasanje će biti otvoreno nakon zatvaranja konkursa i trajaće pet dana. Glas publike učestvovaće kao peti član žirija i po uzimanju njega u obzir članovi žirija će napraviti izbor od 12 najboljih radova koji će se naći stranicama kalendara EU PRO-a za 2021. godinu, dok će autori i autorke biti nagrađeni laptop i tablet računarima i mobilnim telefonima. 

Kao i prethodnih godina, pozivamo škole da organizuju interna školska takmičenja na kojima će izabrati radove za učešće na konkursu, a škola koja se pokaže kao najbolja u angažovanju i organizaciji dobiće kao nagradu laptop i projektor.

Konkurs je otvoren do 15. novembra 2020. godine, a proglašenje pobednika, dodela nagrada i promocija kalendara biće organizovani u decembru u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Propozicije likovnog konkursa za kalendar EU PRO-a za 2021. mogu se naći na internet stranici EU PRO Programa.

 

[1] Aleksandrovac, Aleksinac, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bajina Bašta, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Crna Trava, Čačak, Čajetina, Ćićevac, Ćuprija, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Gadžin Han, Golubac, Gornji Milanovac, Ivanjica, Jagodina, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lebane, Leskovac, Loznica, Lučani, Ljig, Ljubovija, Majdanpek, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Negotin, Niš, Nova Varoš, Novi Pazar, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Pirot, Požarevac, Požega, Preševo, Priboj, Prijepolje, Prokuplje, Rača, Raška, Ražanj, Rekovac, Sjenica, Smederevo, Smederevska Palanka, Sokobanja, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Šabac, Topola, Trgovište, Trstenik, Tutin, Ub, Užice, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje, Vrnjačka Banja, Zaječar, Žabari, Žagubica, Žitorađa.