EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS

Leskovac, 7. jun 2021.

Uz reciklažu do uspešnog biznisa i čistije budućnosti

Porodično preduzeće Pekos-plus iz Leskovca koje se bavi prikupljanjem, razvrstavanjem i reciklažom sekundarnih sirovina, dobilo je priliku da uz finansijsku podršku Evropske unije unapredi svoje poslovanje nabavkom mašine za reciklažu električnih kablova.

Jovana Kostić iz Leskovca krenula je da se interesuje za reciklažu kada je upoznala svog supruga, koji se već petnaest godina uspešno bavi prikupljanjem i reciklažom sekundarnih sirovina. Porodično preduzeće Pekos-plus otvorili su 2016. godine, uvidevši potencijal za ulaganje u ovaj privatan biznis i od tada se porodica Kostić bavi prikupljanjem, razvrstavanjem i reciklažom sekundarnih sirovina, poput gvožđa, aluminijuma, bakra, papira, folije i ostalih otpadnih materijala. „Moj suprug se bavi reciklažom već dugi niz godina, a ja sam se priključila tom poslu kada sam ga upoznala. Sve je lakše u dvoje, pa smo tako došli na ideju da otvorimo porodično preduzeće“, priseća se Jovana početaka. 

„Baviti se reciklažom je izuzetno zahtevan i odgovoran posao. Sam početak nije bio nimalo lak. Paljenje kablova nije bilo ekološki prihvatljivo rešenje, tako da je nama bila potrebna mašina za reciklažu, koju nismo mogli da priuštimo“, priča nam Jovana i nastavlja: „Za javni poziv EU PRO programa saznali smo 2018. godine i odlučili da konkurišemo za bespovratna sredstva  za nabavku mašine neophodne za bezbednu reciklažu. Zahvaljujući EU donaciji, dobili smo mogućnost da kupimo novu mašinu za reciklažu kablova koja ispunjava sve standarde i ne zagađuje životnu sredinu. Sada se radi ide mnogo brže i jednostavnije, a povećanjem obima posla zaposlili smo i dva nova radnika.“

Pored svakodnevnog posla, preduzeće Pekos-plus je očistilo i divlje deponije kako bi pružilo pomoć lokalnoj zajednici. „Svi želimo da živimo u čistijoj zemlji, a naš najveći motiv je da nađemo vrednost u onome što je bačeno ili nepotrebno i da ne zagađujući sredinu recikliramo kako bismo sačuvali planetu“, završava svoju priču Jovana.

Pored ovog preduzeća, više od 200 malih biznisa u regionima Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije je dobilo EU finansijska sredstva kroz program EU PRO, a sve u cilju unapređenja proizvodnje i otvaranja novih radnih. Na ovaj način je Evropska unija, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije Republike Srbije, obezbedila skoro 4,3 miliona evra podrške preduzećima širom Srbije.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.