EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS
Slobodna zona Priboj - autor fotografije PP Media
Slobodna zona Priboj
Kragujevac, Revitalizacija i proširenje braunfild lokacije u staroj industrijskoj zoni
Nova poslovna zona u Svilajnacu

Beograd, 30. decembar 2020.

Bolji uslovi za investicije uz podršku Evropske unije u devet gradova i opština

Uslovi za nove investicije su značajno unapređeni u devet lokalnih samouprava u Srbiji uz podršku Evropske unije (EU) koja je preko programa EU PRO podržala projekte razvoja poslovne infrastrukture sa 4,5 miliona evra. Projekti koji su realizovani u Bojniku, Kragujevcu, Paraćinu, Priboju, Smederevu, Sokobanji, Svilajncu, Šapcu i Užicu doprineli su boljem poslovnom ambijentu i uslovima za privlačenje investicija, a time i povećanju broja zaposlenih i životnog standarda građana.

„Vlada Srbije kontinuirano radi na unapređenju poslovne klime i privlačenju investicija kao deo naših napora da ostvarimo održivi ekonomski i društveni razvoj zemlje uz smanjenje regionalnih razlika. Uz bespovratna sredstva Evopske unije, ovi realizovani projekti imaju upravo za cilj jačanje ekonomskih aktivnosti na lokalnom nivou, ali i jačanje sposobnosti lokalnih samouprava da koriste evropske fondove i sprovode projekte”, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije.

„Unapređenje poslovnog okruženja je sastavni deo ukupnog razvoja lokalnih samouprava koje su na ovaj način unapredile poslovnu infrastrukturu u industrijskim i poslovnim zonama, kao i turističku infrastrukturu i tako povećale svoj investicioni potencijal i stvorile prilike za ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta”, dodala je Joksimović.

Ukupno je infrastrukturno opremljeno 643 hektara zemljišta u industrijskim i poslovnim zonama, gde su izgrađeni pristupni putevi, unapređena ili izgrađena komunalna infrastruktura, odnosno obezbeđeno vodosnabdevanje, kanalizacija i snabdevanje električnom energijom. Projekti su realizovani u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije dok su lokalne samouprave učestvovale u realizaciji projekata sa više od 900.000 evra.

„Evropska unija pruža podršku ekonomskom razvoju Srbije posebno jačanjem konkurentnosti na lokalnom nivou i to u manje razvijenim delovima zemlje. Stvaranje povoljnog poslovnog okruženja je ključna komponenta strategije EU, a ovo je dugoročna investicija koja se će se vratiti kroz otvaranje novih radnih mesta i mogućnosti za ekonomski rast. Konačno, na ovaj način se doprinosi i zaustavljanju ekonomskih migracija jer će građani imati mogućnost zaposlenja, ali i pristup uslugama u mestima u kojima žive. EU znači veći napredak i bolji kvalitet života. Zato mi kontinuirano pružamo konkretnu pomoć građanima Srbije stvarajući nove mogućnosti posebno u ovom ekonomski i društveno teškom vremenu”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

„Do sada je u ovim zonama realizovano 17 miliona evra investicija, a još važnije otvoreno je 780 radnih mesta. Očekuje se da će u narednom periodu vrednost ulaganja da dostigne 61 milion evra, te da će još 2.655 ljudi imati posao u novim fabrikama koje i domaći i strani investitori planiraju da otvore u ovim gradovima i opštinama”, rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO i dodala da je uz Ministarstvo za evropske integracije podršku realizaciji pružilo i Ministarstvo privrede.

U Slobodnoj zoni Priboj je tako uz podršku Evropske unije od preko 280.000 evra rekonstruisana postojeća i izgrađena nova vodovodna i hidrantska mreža što je dodatno unapredilo uslove za poslovanje i privlačenje novih investitora. 

„Uz podršku Evropske unije i Vlade Srbije mi aktivno radimo na unapređenju ukupnog ekonomskog i investicionog potencijala Priboja, te oživljavanju pribojske privrede sa ciljem da se poveća zaposlenost i životni standard stanovništa“, rekao je Lazar Rvović predsednik opštine Priboj. 

U ovoj zoni, koja se prostire na skoro 27ha, trenutno posluje 10 kompanija koje zapošljavaju 500 ljudi, a među investitorima je i domaća firma Inmold iz Požege. 

„Prostor je kompletno infrastrukturno opremljen, potpuno odgovara našoj proizvodnji, a uz to zaposleni radnici imaju iskustvo jer su nekada radili u Fabrici automobila Priboj (FAP). U Slobodnoj zoni smo zakupili prostor od 5.200 metara kvadratnih, a zaposlili smo za sada 35 radnika, s tim da u toku sledeće godine planiramo da zaposlimo do 100 novih radnika. Mi se bavimo proizvodnjom robota i delova od plastike koji se koriste u autoindustriji, poljoprivredi, prehrambenoj i građevinskoj industriji, dok većinu proizvoda izvozimo na tržište Evrope, Rusije, Bliskog Istoka, Afrike", kazao je Goran Janković, vlasnik kompanije Inmold.