EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS

Čačak, 27. februar 2019.

Čačak: Firma Plazmateh preciznija uz pomoć EU

Čačanska firma Plazmateh, kroz razvojni program EU PRO koji finansira Evropska unija, dobila je 30.000 evra za kupovinu novih mašina kojima će unaprediti svoje poslovanje.

Vlasnik Plazmateh-a koja se bavi projektovanjem i izradom mašina za automatsku proizvodnju i sistema, upravljačkih jedinica, kontrolera, automata, termoregulatora i ostale opreme prema specifičnim potrebama firmi, Branimir Plazinić, ujedno je i predsednik Opšteg udruženja preduzetnika u Čačku. O proceduri za učešće u projektu kaže da nije bilo teško ispuniti sve ono što se zahtevalo od firme pri aplikaciji.

„Procedura je trajala skoro godinu dana ali to se svodilo na popunjavanje formulara da bi se videlo da li firma ispunjava uslove: broj zaposlenih, stalno povećavanje broja zaposlenih, povećanje prihoda, razvijanje, inovativnost, ulaganje u inovacije. Ulaganje za opšti ineteres to je nešto što se posebno ceni i nosi čak 30 odsto od ukupne ocene. Dobili smo obaveštenje da smo prošli, potpisali ugovore i sada sledi dodela sredstava gde ćemo imati zajednička ulaganja,“ kaže Plazinić.

Firma Plazmateh iskoristiće sredstva za proširenje kapaciteta firme, nabavku opreme, otvaranje novih radnih mesta.

„Radi se o novoj opremi a to će značiti podizanje proizvodnje, imaćemo veći kapacitet a sami proizvodi koje izbacujemo izrađivaćemo još preciznije,“ kaže Plazinić i ujedno poziva privrednike da konkurišu za sredstva jer je na raspolaganju veliki broj fondova. „Privrednici nemaju informaciju šta postoji od konkursa. Ja sam tu informaciju dobio od udruženja. Ne stižemo da se bavimo time, da pratimo internet stranice kada je objavljen neki konkurs, samo čujemo u vestima da je nešto prošlo. Treba svi da čuju da oni postoje i zato je mnogo bitno da budu članovi udruženja, da dobijaju takve informacije. Svaka firma ima šansu da u nekom fondu dobije sredstva ali nažalost mnogi su neiskorišćeni. Upućujem poziv privrednicima da nam se pridruže i da sarađujemo,“ zaključuje Plazinić.

Originalni teks preuzet sa http://ozonpress.net
Izdato 28.02.2019